images/photos/2022/09/1664534510947-6lBbJ0zwgLw9KEfnHYYmviUMO.jpg

(Podgorica 30.09.2022. godine) Na jučerašnjem događaju, koji su organizovali Forum MNE i Mreža za mlade Crne Gore u Podgorici, pod nazivom „Afirmacija.Servis.Akcija.Podrška“, predstavljene su građanske akcije koje su sproveli mladi iz Crne Gore, te organizovana panel diskusija sa istaknutim aktivistima u oblasti servisnog učenja.


U dijelu događaja koji je bio namijenjen vanrednoj-izbornoj sjednici Skupštine Mreže za mlade Crne Gore, prisutni delegati i delegatkinje su usvojili/e Politiku zaštite djece i mladih, kojom se definišu procedure i standardi koji imaju za cilj da unaprijede i doprinesu bezbjednosti i dobrobiti mladih ljudi u Crnoj Gori.


Članice MMCG su na ovaj način postavili pitanja bezbjednosti djece i mladih na vrh svojih prioriteta, a primjenom Politike će se obezbijediti bezbjedno okruženje za rad i razvoj mladih.


Djeca i mladi predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija našeg društva, zbog čega je neophodno zajedničko djelovanje različitih društvenih činilaca i pojedinaca, kako bi se obezbijedio njihov pravilan rast i razvoj, zaključeno je prilikom usvajanja Politike.


Članice MMCG vjeruju da se uz kvalitetne i jasne procedure i pažljivu organizaciju aktivnosti potencijalni rizici ugrožavanja bezbjednosti djece i mladih mogu ublažiti i/ili isključiti. Stoga je veoma važno da svaka osoba povezana sa aktivnostima, projektima i programima MMCG razumije rizike i svoju ulogu i odgovornost u osiguravanju zaštite i bezbjednosti djece i mladih.


Politika za zaštitu djece i mladih: Predstavlja polaznu osnovu za osiguravanje i promovisanje dobrobiti djece i mladih uključenih u aktivnosti i programe članica MMCG; Definiše očekivanja kada se radi o pitanjima zaštite djece i mladih i pruža smjernice za članice MMCG, vanjske saradnike, kao i osobe koje sprovode projekte u partnerstvu sa MMCG; Ukazuje na rizične situacije koje bi mogle naškoditi djeci/mladima i daje smjernice za preduzimanje odgovarajućih mjera predostrožnosti; Informiše saradnike, članove zajednice i partnere o pravima djece i mladih i ulozi i odgovornosti koju svaki od aktera ima u osiguravanju zaštite i bezbjednosti djece i mladih; Definiše procedure za upravljanje sumnjama i optužbama; Štiti one koje rade sa djecom i mladima od netačnih ili neosnovanih pritužbi; Informiše djecu i mlade o pravima koje imaju.


U drugom dijelu zasijedanja, prisutni delegati i delegatkinje su izabrali nove članove/ce upravljačke strukture MMCG. Članovi/ce Upravnog odbora su: Miloš Marković (Aktivna zona); Anđela Miličić; Elvis Beriša (Phiren Amenca - Koračajte sa nama); Jelena Jovanović (Prima); Nevena Jovanović (Unija srednjoškolaca Crne Gore); Uroš Bulatović (Unija mladih preduzetnika Crne Gore); Vladimir Perazić (Crnogorsko udruženje studenata političkih nauka). Miloš Marković je reizabran za poziciju Predsjednika Upravnog odbora MMCG.


Dodatno, izabrani su i novi članovi/ce Nadzornog odbora: Nardi Ahmetović (Centar za afirmaciju RE populacije); Ana Marjanović (ADP Zid); Anđela Ristić (Crnogorsko udruženje studenata političkih nauka).


Izabran je i novi predsjednik Skupštine MMCG: Nua Đonaj (Don Bosko Centar).

Možda će te zanimati

21.11.2023

Generalni sekretar gost na TV Budva

20.09.2023

Interni poziv za učesnike/ce iz Crne Gore za projekat "Aktivno građanstvo i preduzetništvo u omladinskom radu"

25.08.2023

MMCG i RYCO zajedničkim naporima do osnaživanja mladih