images/photos/2021/08/1628232093935-9E7KBj7qK1yCKKGeMKerEi1fB.jpg

Uoči Međunarodnog dana mladih koji se obilježava 12. avgusta, u Beogradu su 5. avgusta predstavnici šest krovnih saveza iz ekonomija Zapadnog Balkana potpisali Memorandum o saradnji i partnerstvu krovnih saveza mladih sa Zapadnog Balkana.


Memorandum koji nastoji da učvrsti postojeću saradnju, komunikaciju i razumijevanje među krovnim savezima potpisale su: 

  • Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS),  
  • Nacionalni omladinski savet Makedonije (NMSM),  
  • Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine (VMFBiH),  
  • Vijeće/Savjet mladih Brčko Distrikt (VSMBD), 
  • Omladinski savjet Republike Srpske (OSRS) i  
  • Mreža za mlade Crne Gore (MMCG).  


Od 3. do 5. avgusta u Beogradu u okviru Regionalnog sastanka predstavnici i predstavnice Krovne organizacije mladih SrbijeOmladinskog savjeta MakedonijeVijeća mladih Federacije Bosne i HercegovineVijeća/Savjeta mladih Brčko DistriktOmladinskog savjeta Republike SrpskeMreže za mlade Crne Gore, Nacionalnog omladinskog kongresa Albanije i Omladinskog savjeta Kosova razgovarali su o okvirima za unapređenje buduće saradnje, kao i o narednim prilikama za susrete krovnih saveza mladih iz ekonomija Zapadnog Balkana. Naredni susret krovnih saveza mladih planiran je već za septembar.  


Na otvaranju Regionalnog sastanka pored predstavnika/ca krovnih saveza i predstavnika Regionalnog savjeta za saradnju (RCCpridružili su nam se i predstavnici/ce Lokalne kancelarije Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u Srbiji, kao i predstavnici Delegacije EU u Srbiji.  


Ovim Memorandumom nastojimo da ojačamo položaj krovnih saveza, ali i da postavimo pravac našeg partnerstva koje se zasniva na principima uzajamnog poštovanja i razumijevanja, savezništva, afirmacije, razmjene iskustva i stručnosti. 


Potpisivanje Memoranduma smatramo velikim uspjehom za mlade širom Zapadnog Balkana, a on ostaje otvoren za učešće drugih krovnih saveza iz regiona. 


Sastanak krovnih saveza Zapadnog Balkana u Beogradu podržala je Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana Regionalnog savjeta za saradnju (RCC). 


Izvor: KOMS

Možda će te zanimati

20.10.2021

Poziv za učešće u programu jačanja kapaciteta organizacija članica Mreže

11.10.2021

MMCG organizovala konsultacije sa mladima iz političkih partija

04.10.2021

Javni poziv za prijavljivanje mladih za učešće u projektu: Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana