images/photos/2021/11/1636363883190-ClxQ7YH5zIjUctZKsYqjQ5FcL.jpg

Uključivanje mladih u društvene i političke procese u zemlji, a prioritetno u procese donošenja odluka, problematika je koju treba dalje i snažnije unapređivati, a na tom putu Skupština Crne Gore biće konstruktivan partner, otvoren za saradnju na svim nivoima zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i predstavnika UO „Mreža za mlade“.


Prepoznajući kao poseban kvalitet strateški pristup u djelovanju UO „Mreža za mlade“, predsjednik Skupštine Crne Gore je apostrofirao važnost kontinuiteta u daljem snaženju mladih u našem društvu, koji podrazumijeva posvećenost u uključivanju mladih u procese donošenja odluka.


On je ukazujući na činjenicu da je i lično veoma mlad ušao u političke vode, da je i danas najmlađi predsjednik u istoriji parlamentarizma u zemlji, potvrdio opredjeljenje i spremnost ,,da uvijek čuje ono što mladi govore i da potreban i snažan doprinos njihovoj borbi“, te naveo da danas, više nego ikada, puno mladih ljudi pokriva važne funkcije na državnom i lokalnom nivou.


„Kucate na otvorena vrata za sve vaše inicijative, kada je Skupština u pitanju“, poručio je predsjednik crnogorskog parlamenta.


Govoreći o problematici odlaska mladih iz zemlje, te o mogućim odgovorima na ovo, kako je ocijenio „strateški najvažnije i najizazovnije pitanje“, predsjednik Skupštine Crne Gore je poručio da su „jaka država i jake institucije garant i zalog u prevazilaženju ovog problema koji predstavlja realnu prijetnju za naše društvo“.


Predsjednik Bečić je, konstatujući da je uvijek konkrenim djelima pokazivao da mladima treba dati šansu, izrazio uvjerenje da će u narednom periodu, kroz zajedničko djelovanje, organizacije i Skupštine, biti realizovani i neki od predloženih projekata, pa je kao mogućnost najavljena realizacja projekta „Parlament mladih“.


Cijeneći da je pitanje mladih „pitanje svih nas, pitanje svih institucija“, predsjednik UO Mreža za mlade Miloš Marković, je naglasio da je u daljem rješavanju položaja mladih u zemlji, važno „pitanja mladih postaviti u fokus sadašnjice“. U tom smislu on je konstatovao da su mladi zamoreni aktuelnim dešavanja koja svakodnevno opterećuju našu sadašnjicu, te precizirao da je problematika poput „politike zapošljavanja, eventualnih garancija koje država može da da mladima, ono što istinski mlade zanima“. U tom smislu, Marković je govorio i o realizaciji projekta Parlament mladih, koji bi, kako je ocijenio, pružio šansu mladima da „kažu koji su to ključni problemi sa kojima se suočavaju i da potraže odgovore za njihovo rješavanje“.


Saglasivši se da bi realizacija Parlamenta mladih bio „prvi korak da se pitanje omladinske politike stavi u fokus“, članica UO Mreža za mlade Andrijana Radović je ukazala i na jedan od gorućih problema današnjice odliv kvalitetnih mladih kadrova, te upozorila da je to pitanje koje treba sistemski rješavati.


Ona je ponovivši da je „važno mlade uključiti u procese donošenja odluka, ne samo deklarativno, već i suštinski“, poručila i da Skupštinu vide „kao ključnog partnera u relizaciji planiranih zamisli“.

Možda će te zanimati

09.05.2022

Javni poziv za srednjoškolce/ke za učešće u Nacionalnoj razmjeni mladih

21.04.2022

Predstavljen Program za razmjenu i mobilnost mladih

07.04.2022

Raspleti s Mrežom o: Marko Begović - Mladi da se usude da izađu iz svoje komfort zone