images/photos/2022/06/1655730364472-TUr0YcqXRgAfneN8DdNe1WYlS.jpg

Kao dio zajedničkih napora,  Mreža za mlade Crne Gore je sa Savjetom omladine političkih partija , koji funkcioniše kao zasebno tijelo u sklopu Mreže,  započela proces organizovanja prvog Parlamenta mladih u Crnoj Gori, čije zasijedanje je planirano za 14. septembar 2022. godine.


Parlament mladih predstavlja platformu za debatu, međusektorski dijalog, razmjenu ideja i davanje smjernica za razvoj omladinske politike i unapređenje položaja mladih Crnoj Gori. Parlament će pružiti priliku mladim ljudima za aktivno sudjelovanja u rješavanju aktuelnih društvenih pitanja i razvijanje vizije o budućnosti. Parlamentom mladih, u Evrpskoj godini mladih, po uzoru na evopske zemlje, želimo pitanja mladih i politika za mlade staviti u fokus crnogorskog društva.

U prvoj fazi procesa članovi Upravnog odbora posjetili su političke partije članice Savjeta i razgovarali o ključnim problemima mladih, analizi trenutnog stanja i konkretizaciji prijedloga za unapređenje položaja mladih. Tokom posjeta razgovarali smo sa fukcionerima Socijaldemokratske partije - SDP, Demokratske Crne Gore- DCG , Demokratske partije socijalista - DPS, Pokreta za promjene- PZP, Socijalističkenarodne partije- SNP, Socijaldemokrata- SD, Bošnjačke stranke- BS i Ujedinjenje reformske akcije- URA i naišli na spremnost za saradnju u svim fazama organizacije Parlamenta, ali i daljim aktivnostima koje Mreža za mlade planira sa ciljem poboljšanja omladinske politike u Crnoj Gori.

U narednim danima Mreža će raspisati javni poziv za sve mlade u Crnoj Gori koji žele da učestvuju u pripremi Parlamenta , a već sredinim mjeseca ćemo formirati odbore u odnosu na teme koje smo prepoznali kao ključne za mlade.


Projekat ,,Mladi u fokusu društva" je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Možda će te zanimati

16.08.2022

Mladi hoće savremen i moderan obrazovni sistem koji neće znati za politički uticaj

08.08.2022

REAGOVANJE: Potrebno je ubrzati proces izmjena i dopuna Zakona o mladima

05.08.2022

Poziv za mlade: Obilježavanje Dana mladih