images/photos/2022/10/1666266861715-dxXExDhewxKT6IMWjmBYGBCWi.jpg

(Petak, 7. oktobar, Meštrovićev paviljon, Zagreb) - Javne politike za mlade trebaju biti sastavni dio procesa proširenja na države zapadnog Balkana kako bi se i na taj način promovisala saradnja na principu tolerancije. To je samo jedna od poruka koja se mogla čuti na međunarodnoj konferenciji posvećenoj ulozi mladih u oblikovanju evropskih politika te EU proširenju.


Konferenciju Destination: Together in EU (Odredište: Zajedno u EU) organizovala je Kancelarija Evropskog parlamenta u Hrvatskoj i Mreža mladih Hrvatske, u partnerstvu s ambasadama Češke i Francuske, a u sklopu Eu+vropske godine mladih. Stoga su uvodne govore održali šefica Kancelarije Evropskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, ambasadori Češke i Francuske, Nj.E. Milan Hovorka i Nj.E. Gaël Veyssière, te predsjednik Mreže mladih Hrvatske Leo Staković.
Učesnici/e su raspravljali o spremnosti Evropske unije na prihvatanje novih članica, mladima kao pokretačima promjena i ključnim akterima u izgradnji mirnih i demokratskih društava. Na panelu „Proširenje Evropske unije - Jesmo li spremni za zapadnobalkanski paket?“ istaknuto je među ostalim kako u nekim državama članicama EU-a postoji izrazita zasićenost proširenjem, ali i da kod država kandidatkinja dolazi do stagnacije u potrebnim reformama. Govorilo se i o evropskoj političkoj zajednici - novoj platformi veće saradnje EU-a s bližim i daljim susjedima - te je ocijenjeno kako ona treba biti komplementarna politici proširenja, a ne njena zamjena.


Kad je riječ o mladima, skrenuta je pažnja na brojne probleme s kojima se suočavaju udruženja mladih u regiji, od nedovoljno finansijskih sredstava do nedovoljne potpore pa čak i blokada od strane matičnih vlada. Na panelu su učestvovali europarlamentarci Željana Zovko (HDZ, EPP), Karlo Ressler (HDZ, EPP) i Alessandra Moretti (S&D), predsjednik saborskog Odbora za evropske poslove Domagoj Hajduković, članica upravnog odbora Evropskog foruma mladih María Rodriguez Alcazar te bivši komesar Evropske komisije za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle, koji je takođe održao uvodni govor. Istakao je kako proširenje podrazumijeva golemu transformaciju društva za šta treba puno vremena. Utvrdio je da je proširenje trenutno u zastoju te da je jedan od uzroka činjenica da Evropska unija nije odradila unutrašnje pripremne procese. „Kad se govori o proširenju, najčešće se govori o tome šta trebaju učiniti države kandidatkinje. Ali pripreme su potrebne i Evropskoj uniji“, zaključio je Füle te podsjetio kako proširenje podrazumijeva raspravu o promjenama u donošenju odluka, finansijskim pitanjima, učinku na zajedničko tržište.


Okupljenima se uvodno obratio i izaslanik predsjednika Vlade RH, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Frano Matušić koji je istakao kako je stabilno i prosperitetno susjedstvo u hrvatskom nacionalnom interesu, ali i u interesu Unije. „Proširenje na zapadni Balkan može biti uspješna priča, ali i Unija i države zapadnog Balkana moraju biti predane procesu. Glavni cilj pristupnog procesa i pregovora je pripremiti kandidatkinju za članstvo, a to uključuje reforme i usklađivanje s temeljnim EU vrijednostima. Iz ličnog iskustva znamo da su reforme teške. Postoji puno izazova, ali s predanošću i odlučnošću, sve je izvodljivo“, zaključio je Matušić.


Tokom poslijepodneva, u programu konferencije je panel „Što imaju za reći mladi zapadnog Balkana“, na kojem će učestvovali Leo Staković, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT iz BIH, Anja Jokić iz Krovne organizacije mladih Srbije, Blažen Maleski iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih – RYCO, Sjeverna Makedonija, te Metodija Stojčeski, predsjednik Saveza mladih Kruševo.

Možda će te zanimati

31.05.2023

Vladimir Perazić je novi Generalni sekretar MMCG

03.05.2023

Djeca i mladi moraju biti sigurni!

28.04.2023

Delegacija MMCG na konferenciji u Briselu