images/photos/2022/08/1660671503064-vRr8dgtmziZmUe1hOhjw6nJep.jpg

(Podgorica, 16.08.2022. godine) Mreža za mlade Crne Gore je prethodne sedmice obilježila Međunarodni Dan mladih u Prijestonici Cetinje, a u cjelodnevnom programu je učestvovalo više od 150 mladih iz cijele Crne Gore. Međunarodni Dan mladih prvi put je u svijetu obilježen 2000. godine i od tada se obilježava svakog 12. avgusta.


Maša Borilović, petnestogodišnjakinja sa Cetinja, moderatorka događaja
, kazala je u uvodnom obraćanju da obilježavanjem Dana mladih nastoji se podsjetiti društvo na sve snažne potencijale mladih, pokretačku ulogu i snagu, entuzijazam i progresivnost, koji neminovno donose veliki napredak svakoj državi, te da se skrene pažnja na realne probleme sa kojima se mladi suočavaju i na koje se ne mogu godinama dobijati isti odgovori - ili ne dobijati, te ne samo odgovori nego i konkretne akcije koje će doprinijeti boljem položaju mladih.


Ona je naglasila da je tema ovogodišnjeg Dana mladih u svijetu međugeneracijska solidarnost - a da mladi u Crnoj Gori i dalje žele da nepotizam i kronizam odu jednom zauvijek u ružnu prošlost, jer ozbiljno ugrožavaju zdravlje i funkcionalnost jednog društva.


Borilović je imala poruku i za sve sadašnje i buduće političare: “Mladi nikada više ne smiju biti diskrento zapostavljeni ili zaboravljeni u organizacionim strukturama Vlade Crne Gore. Želimo Ministarstvo mladih i sporta Crne Gore”


Filip Ćupić, sedamnaestogodišnjak sa Cetinja, moderator događaja, istakao je važnost mladih u društvu koja je neprocijenjiva, te da se ulaganje u mlade višestruko isplati - kako u sadašnjosti, tako i mnogo efektivnije u budućnosti. On je saopštio da mladi svojom energijom, kreativnosti i entuzijazmom neminovno daju snažan doprinos demokratskom razvoju crnogorskog društva. Podsjetio je da je Dan mladih jedinstvena prilika da slave postignuća, rezultati i uspjesi mladih, a ujedno sa Dan mladih bude prilika da mogu biti slobodni da pokažu svoja nezadovoljstva i probleme sa kojima se susrijeću.
“Hoćemo prilike! Prilike za stvrano uključivanje mladih u procese donošenja odluka. Samo iskren pristup mladima može donijeti benefite ovoj - sve ostalo, što bi Cetinjani rekli “sve je pošlo s đaolom”. “ - rekao je Ćupić.


Ćupić je istakao da mladi žele da stiču i unapređuju znanja i vještine u modernom, snažnom i savremenom obrazovnom sistemu koji će odgovoriti na sve potrebe mladih i koji neće znati za politički uticaj.


Miloš Marković, predsjednik UO Mreže za mlade Crne Gore izjavio je u uvodnom obraćanju da mu predstavlja posebno zadovoljstvo što se Dan mladih obilježava upravo na Cetinju, gdje će mlade učesnice i učesnici programa imati priliku da se upoznaju sa zajedničkim kulturnim i istorijskih nasljedstvom u Prijestonici koja pripada svim građankama i građanima Crne Gore.


“Budite uporni i vrijedni. Iskoriste mnogobrojne prilike koje vam se nude.” poručio je Marković mladima.


Amina Cikotić, državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih je mladima poručila da će Ministarstvo sporta i mladih uraditi sve kako bi se položaj mladih u Crnoj Gori poboljšao, a najavila je izmjene i dopune Zakona o mladima, kao i izradu dugo-očekivane Nacionalne strategije za mlade.


Miloš Mudreša, zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje je istakao značaj ovog datuma i pozvao mlade ljude da uživaju ovog dana na Cetinju.


Kroz program koji je organizovala “Mreža za mlade Crne Gore” mladi su imali priliku da posjete muzeje u Prijestonici: Muzej Kralja Nikole, Biljardu, Istorijski i umjetnički muzej i Muzej novca, dok su u nastavku programa organizovane radinice za mlade u Njegoševom parku. Organizovano je deset različitih radionica, a mladi su imali priliku da se edukuju i informišu o mentalnom zdravlju, medijskoj pismenosti, nasilju, mladima i tržištu rada , ravnopravnosti, liderstvu, omladinskom radu, omladinskoj politici i participaciji mladih, te o razmjenama i mobilnosti mladih.


Nažalost, slavlje su prekinule mnogobrojne sirene policije i hitne pomoći, koje su ukazivale da se u gradu nešto dešava.
Jovan Dašić, Programski koordinator u Mreži za mlade Crne Gore izjavio je da niko od prisutnih nije čuo pucnje ili bio u bilo kojem momentu ugrožen u trenutku kada se na samo nekoliko kilometara od lokacije gdje su organizovane radionice, u naselju Medovina, dešavalo nešto što niko nije mogao ni da zamisli.


Dašić je dodao da je odmah po saznanju o tragediji otkazan planirani koncert za mlade crnogorskih interpretatora Emila Fetahovića i DJ Funkell-e.


“Sve mlade učesnice i učesnici programa su bezbjedno stigli svojim kućama. Neopisivo nam je žao što se dogodila ovakva tragedija. Vjerujem da se nikada nigdje neće dogoditi ovakva ili slična situacija.” rekao je Dašić.


Sara Borančić, Generalna sekretarka Mreže za mlade Crne Gore, uputila je izraze saučešća svim porodicama i prijateljima stradalih.


“Naše misli su sa svim povrijeđenim i porodicama koje su doživjele ovakvu tragediju. Iskreno saučešće svim porodicama i prijateljima nevinih žrtava, a povrijeđenima želim brz oporavak” izjavila je Borančić.


Program obolježavanja Međunarodnog Dana mladih je organizovan u Prijestonici Cetinje, uz finansijsku podršku Ministarstva sporta i mladih, a tehničku podršku realizaciji ovog programa je obezbijedila i Prijestonica Cetinje, odnosno Turistička organizacija Prijestonice Cetinje.

Možda će te zanimati

20.09.2023

Interni poziv za učesnike/ce iz Crne Gore za projekat "Aktivno građanstvo i preduzetništvo u omladinskom radu"

25.08.2023

MMCG i RYCO zajedničkim naporima do osnaživanja mladih

12.08.2023

Međunarodni dan mladih