images/photos/2022/05/1652105588876-uxaJV0CpPQ2ZYSW2iFq9CM30D.png

Mreža za mlade Crne Gore (MMCG) raspisuje Javni poziv za srednjoškolce/ke, uzrasta (15-16 godina) da se prijave za učešće u Nacionalnoj razmjenu mladih, u okviru Programa za razmjenu i mobilnost mladih, čiju realizaciju finansira Vlada Crne Gore, odnosno Uprava za sport i mlade.


Nacionalna razmjena mladih je aktivnost koja se po prvi put realizuje u Crnoj Gori, a cilj razmjena je omogućavanje prilika za srednjoškolce/ke iz Crne Gore, da bolje upoznaju navike i običaje svojih vršnjaka kroz petodnevne nastavne i vannastavne aktivnosti, kao i da šire svoju mrežu poznanstava i da ruše predrasude i stereotipe u našem društvu.


Priliku za učestvovanje na nacionalnoj razmjeni dobiće 20 mladih srednjoškolaca/ki iz 10 crnogorskih opština: Ulcinj, Cetinje, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plav, Pljevlja, Žabljak, Budva i Rožaje. Iz svake od ovih opština, odabrano je 10 srednjih škola koje će biti dio programa, a priliku za učestvovanje na razmjeni će dobiti po dvije mlade osobe iz svake od navedenih opština/škola.


Odnosno, na konkurs se mogu prijaviti učenici/ce iz sljedećih obrazovnih ustanova:
1. Srednja mješovita škola ,,Bratstvo-jedinstvo” - Ulcinj
2. Srednja stručna škola Nikšić
3. Srednja mješovita škola ,,Vuksan Đukić” – Mojkovac
4. Srednja stručna škola Rožaje
5. Gimnazija Kotor
6. Gimnazija ,,Tanasije Pejatović” – Pljevlja
7. Srednja mješovita škola ,,Danilo Kiš” – Budva
8. Gimnazija Cetinje
9. Srednja mješovita škola ,,Bećo Bašić” - Plav
10. Srednja mješovita škola "17.septembar" - Žabljak


Razmjena je dvosmjerna, odnosno, učenici/ce iz jedne škole i grada će se mijenjati sa učenicima/icama iz druge škole i grada. Razmjene po gradovma su raspoređene na sljedeći način:


Ulcinj – Mojkovac (npr. dvije osobe iz Ulcinja odlaze na petodnevnu razmjenu u Mojkovac i obrnuto -isto važi za ostale gradove.)
Pljevlja - Cetinje
Rožaje - Nikšić
Plav - Budva
Žabljak – Kotor


Učesnici/ce programa će biti smješteni u takozvanim “host porodicama”, te će mladi imati prilku da pored zamjene svojih škola, osjete kako je živjeti u drugoj porodici i upoznati se sa tradicijom, običajima i znamenitostima grada u koji odlaze na razmjenu.


Takođe, učesnici/ce razmjene će imati mogućnost da na finalnom događaju, koji će se održati 29. maja u Podgorici, uzmu učešće u takmičenju “Razmijeni, uMreži” gdje će se dodijeliti i vrijedne nagrade za pobjednike takmičenja.


Pet pobjednika na takmičenju “Razmijeni, uMreži” će imati priliku da budu dio INTERNACIONALNE RAZMJENE MLADIH i da odu na razmjenu u neku od sljedećih zemalja (Srbija, Slovenija, Francuska, Švedska). Biće i dodatnih iznenađenja!


Troškovi prevoza, smještaja, hrane su u potpunosti pokriveni za sve učesnike Nacionalne razmjene mladih!


Period realizacije:
• Datum održavanja razmjene: 23.05.2022. – 27.05.2022. godine
• Datum održavanja završne svečanosti: 29.05.2022. godine, Podgorica.


Da bi se prijavili na konkurs potrebno je da do 15. maja 2022. godine (23:59h), pošaljete svoj CV uz motivaciono pismo (max 1000 karaktera), koje odgovara na pitanje - Zašto biste željeli da budete dio Nacionalne razmjene mladih i koji su to problemi, predrasude sa kojima se najčešće susrećete u interakciji sa vašim vršnjacima?


Budite kreativni, slobodni i svoji.


Prednost prilikom selekcije kandidata će imati mladi koji do sada nijesu imali prilike da putuju, umrežavaju se i razmjenjuju svoja nastavna i vannastavna iskustva sa vršnjacima i vršnjakinjama.


Prijave se šalju na email: mrezazamlade.gs@gmail.com uz naznaku u naslovu “Prijava na javni poziv za Nacionalnu razmjenu – Naziv grada iz kog dolazite”.


Takođe za sva dodatna pitanja možete se obratiti koordinatorki programa Edini Osmanovic putem emaila edina.mmcg@gmail.com, kao i generalnoj sekretarki MMCG Sari Borančić putem emaila mrezazamlade.gs@gmail.com.

Možda će te zanimati

31.05.2023

Vladimir Perazić je novi Generalni sekretar MMCG

03.05.2023

Djeca i mladi moraju biti sigurni!

28.04.2023

Delegacija MMCG na konferenciji u Briselu