images/photos/2023/05/1683126012241-rlm8wTd7QFs7LnLMcVVFKMhk2.png

Imajući u vidu nedavne nemile događaje u Crnoj Gori, kao i današnji u Srbiji, krovni savez mladih u Crnoj Gori - Mreža za mlade Crne Gore oglašava se saopštenjem.


Svjedoci smo posljednih mjeseci da je zabilježen veliki broj napada na djecu i maloljetnike, što od strane njihovih vršnjaka, ali i odraslih. Slučaj iz dvije podgoričke škole, napad na sportiste iz BiH u Baru, napad na dječaka zbog majice koju je nosio, samo su neki od primjera koji su potresli našu zemlju, ali i region. Današnji događaj iz Beograda je još jedan vid brutalnog nasilja u kojem je više nevine djece izgubilo svoj život.


Društvene mreže danas više nego ikada dostupne su mladima, a poruke koje se tamo šalju nerijetko pozivaju i na nasilje. Takođe, brojni filmovi, serije, ali i programi koji se plasiraju mogu negativno utacati na mlade.


Ključno je reagovati preventivno, pružiti podršku mladima, a ako govorimo konkretno o školi, neophodno je imati adekvatne psihološko-pedagoške službe, kao i osobe koje će brinuti o bezbijednosti djece.


Pozivamo i institucije da se ozbiljno uključe u borbu protiv vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori, da se stvore adekvatni mehanizmi za prevenciju nasilja, ali i da odgovorni u skladu sa zakonom snose posljedice.


Mreža za mlade Crne Gore želi brz oboravak svoj djeci koja su preživjela neki vid nasilja i izražava iskreno saučešće porodicama nastradalih u tragediji koja se dogodila u osnovnoj školi u Beogradu.

Možda će te zanimati

21.11.2023

Generalni sekretar gost na TV Budva

20.09.2023

Interni poziv za učesnike/ce iz Crne Gore za projekat "Aktivno građanstvo i preduzetništvo u omladinskom radu"

25.08.2023

MMCG i RYCO zajedničkim naporima do osnaživanja mladih