images/photos/2022/10/1666545429151-PtJ5E987hvlplmM5sIhggPPhJ.jpg

(Podgorica, 19.10.2022. godine) Budući da brojna istraživanja ističu da se poremećaji ishrane najčešče javljaju u periodu od 12-te do 14-te godine, često se laički kaže da su u pitanju “hirovi mladosti”. Ipak, u ovom nazivu nema previše istine, biti hirovit znači biti sklon nepredvidivim zahtjevima, a patiti od anoreksije ili bulimije je veoma ozbiljan problem sa kojima se mladi ljudi suočavaju i za čije je prevazilaženje potrebno angažovanje kako onoga ko se sa ovim problemom bori tako i njegovog okruženja.


A da li osobi koja se bori sa anoreksijom pomažemo ako joj jednostavno kažemo “pa pojedi nešto”? Upravo je ovo jedan od komentara na koje su mladi naišli i o kojima smo razgovarali tokom prve večeri mentalnog bioskopa održanoj 19.10.2022. godine.


Da li ste znali da je oktobar mjesec pravilne ishrane? U okviru aktivnosti projekta “Mentalno je elementarno” sinoć smo sa bavili upravo ovom temom i uz tematsko filmsko veče razgovarali o zdravoj ishrani i teškoćama na koje mladi nailaze u ovoj oblasti. Anoreksija je samo jedna od teškoća u domenu ishrane, ali sama ozbiljnost simptomatologije i ishoda iste navela nas je da upravo njoj posvetimo posbnu pažnju. Naime, istraživanja su pokazala da upravo anoreksija ima najveću stopu smrtnosti kada je riječ o psihijatrijskim poremećajima. Ova informacija sasvim je dovoljan podsticaj za bavljenje upravo ovom temom.


Film koji smo gledali preporučujemo i onima koji sinoć nisu mogli da nam se pridruže, i nadamo se da će vam se dopasti. Riječ je o filmu “To the bone” koji prati život i teškoće mlade djevojke koja se bori sa anoreksijom, a čiji je scenario baziran na ličnom iskustvu same rediteljke i glavne glumice. Prateći sami tok razvoja anoreksije, mogućih uzroka i opisa simptoma sa kojima se osobe sa anoreksijom suočavaju, ovaj film daje jednu prilično realnu sliku situacije kroz koju mlade osobe sa poteškoćama u ovom domenu prolaze.


Zajedno sa našim gostima, nakon završetka filma razgovarali smo o vrstama poremećaja u ishrani i sumirali utiske o pokledanom filmu. Potresno iskustvo glavnog karaktera svi su doživjeli na svoj način, i tražili moguće faktore rizika koji su mogli dovesti do pojave anoreksije. Neki su smatrali da su neadekvatni porodični odnosi glavni okidač, dok su neki isticali značaj genetike. Ipak, iako jasan i nedvosmislen uzročnik ne postoji ili još uvijek nije otkriven, smatra se da su neki od važnih faktora, pored porodičnih odnosa i genetike i samo okruženje u kom osoba odrasta, ali i traumatska iskustva kroz koja mlade osobe mogu prolaziti.


Za neke vrlo potresan, a za neke samo tužan ovaj film je definititivno izazvao reakcije kod svakog posmatrača, a lična iskustva nekih od gledalaca olakšala su mladima razumijevanje teškoća u ovoj oblasti, pa smo sigurni da smo svi nešto novo i naučili!


Ubrzo nastavljamo sa aktivnostima u mentalnom bioskopu, očekujemo Vas!

Možda će te zanimati

31.05.2023

Vladimir Perazić je novi Generalni sekretar MMCG

03.05.2023

Djeca i mladi moraju biti sigurni!

28.04.2023

Delegacija MMCG na konferenciji u Briselu